Aktuális
-1 °C
maximális
-5 °C
minimális
Hócsúszdapark
Nem üzemel
Esti sízés
Nincs
Saintpista Funpark
Nem üzemel
Sípark live
Mátraszentistván
Sípark live
Hütte terasz
Síliftek
6/8
Üzemel
Sípályák
9/10
Üzemel
Síelhető hossz
3410 m
Összesen: 3990 m
fejlesztések
fejlesztések

történet

sípark
története

"APRÓCSKA AUSZTRIA A MÁTRÁBAN!

10 éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy ilyen színvonalú síterep működjön a magyar hegyekben, hiszen mindenhol, mindenkitől csak azt hallotta az ember, hogy egyre enyhébbek a telek, egyre kevesebb a hó, és különben is, „menjen mindenki külföldre síelni!"

Akadt azonban egy család, aki ezt máshogy gondolta...

2002 őszén kezdődött az ország első síparkjának kialakítása a Mátraszentistván és Mátraszentlászló között elterülő, elvadult, bokros-cserjés kaszálókon, mintegy 9 és fél hektáros területen. Bozótirtással kezdtük, aztán szépen sorra jött a hóágyúrendszer kiépítése, a felvonók felújítása illetve újak vásárlása, a ratrak beszerzése, és persze még rengeteg egyéb tennivaló. A lényeg, hogy 2004 decemberében megnyitotta kapuit az ország első Síparkja!

Azóta voltak rosszabb és jobb szezonok is, de a fejlesztés az időjárási és gazdasági nehézségek ellenére folyamatos. Jelenleg 8 felvonó (vadonatúj négyüléses lifttel) és 10 – különböző nehézségű – pálya van a Síparkban, 4300 méteres pályahosszúsággal. A Sípark 4 víztározóval, összesen 17.000 m3, rendelkezik és közel 20 db hóágyú biztosítja a hógyártást.

A fejlesztések lényeges eleme a vendéglátás folyamatos korszerűsítése. Kezdetben csak egy büfé működött a Síparkban, aztán egy körbüfé nyílt a pálya mellett, a 2007-es újdonság pedig egy 60 fős, fedett, beülős önkiszolgáló étterem, egy eredeti osztrák hütte, amely évről évre folyamatosan bővült.

A Sípark pályái jelenleg 675 és 822 méter között fekszenek, de még van feljebb! Az új fejlesztési tervekben (álmokban) ugyanis az szerepel, hogy a Piszkéstető irányába 900 méter fölé vigyük a pályák egy részét:

- 20 hektáros Sípark, 675 és 930 méter közötti magasságon

- a leghosszabb pálya elérné a 2 és fél kilométert

- 2 ülőlift, 8 húzólift (egy 500 méteres négyesülős felvonó tervei már az utolsó részletekig elkészültek).

Kép: skyviewair.com

Tovább

fejlesztések

2018/19
fejlesztései

A tavalyi esztendő a fejlesztések szempontjából a Sípark történetének legizgalmasabb időszakát hozta. Rekord gyorsasággal felépítettük hazánk legmodernebb négyszemélyes ülőliftjét, látványos földmunkákkal víztározókat alakítottunk ki, sípályát hosszabbítottunk. 

Előreléptünk a hóbiztonságunk erősítésében, és elindultunk a "négyévszakos" hasznosítás irányába is.. Vajon idén is tartogatunk meglepetéseket számotokra? A válaszunk természetesen Igen! Az április 2-án zárt síszezon óta rengeteg munkát végeztünk a háttérben, hogy tovább korszerűsítsük pályarendszerünket, de emellett valamennyi meglévő hóágyúnk és régebbi hótaposógépünk is felújításon esett át. Inkább vegyük sorba az idei szezon jelentős fejlesztéseit!

Hóbiztonság erősítése, környezetkímélő vízgazdálkodás:

A tavaly elkészült tározóinkat idén automata vezérlésű szivattyúaknákkal egészítettük ki. A megoldással értékes időt nyerünk a hóágyúvíz utánpótlásban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a patakból a csapadékban bővelkedő időszakokban előre el tudjuk raktározni a hóágyúzáshoz szükséges vízmennyiséget. Az olvadék víz jelentős részben tavasszal aztán visszakerül a tavakba.

Tavi pihenők és tematikus sétányok kialakítása:

A nyári hasznosítás jegyében a víztározók környezetét természetközelivé varázsoljuk. Több száz tonna kőből hangulatos vízpartot létesítettünk, a barátságtalanul meredek gátoldalakat lankásabbá tettük. Forrásokat fakasztottunk a hegyoldalban, hangulatos kis rönkházikókat telepítettünk a tavak mellé. Mintegy 300 méter "kerti murvás" sétány készült el idén. A munkák tavasszal tovább folytatódnak..

Panorámalift tökéletesítése:

Az elmúlt szezon tanulságait levonva tovább tökéletesítettük a Panorámaliftet. A ki- és beszállóhelyeken zúzott köves felületeket hoztunk létre, hogy a sáros részeket felszámoljuk, gyepesítettünk, parkosítottunk, vízelvezetést kiegészítettük. A kiszállóban elkészült egy vörösfenyőből épült esztétikus dobogó és acél rács járda, amely télen-nyáron megkönnyíti az üzemelést. A kiszállóhelyeket szélesítettük, a lift alatti veszélyes sziklás részeket (2-es pálya) kőmentesítettük. A hangosbemondót és az esti világítást fejlesztettük, biztonsági kamerarendszer épült.

Pálya-biztonság fejlesztése:

Jelentős összegeket fordítottunk a pálya biztonságának növelésére. A Panorámalift előtti utolsó nagy kanyarban többszáz méteres hosszúságban függesztett hálórendszert építettünk ki. A pálya alja kiszélesítésre került, mivel egy meglévő faházat áttelepítettünk. A legnagyobb biztonságtechnikai cégtől (sí világkupák beszállítója) biztonsági szivacsok és hálók kerültek beszerzésre. Több száz méter új karámkerítést építettünk a problémás részekre.

Csapadékvízelvezető rendszer fejlesztése és talajvédelem a sípályán:

A Panorámalift előtti 250 méteres sípályaszakasz jelentős csapadékvízelvezető rendszert kapott. Ide folyókákat, összefolyó aknákat telepítettünk. Ezzel elkerülhető lesz, hogy olvadás során a hó átsarasodjon. A sípályáról lehordott és komposztálódott kaszálékkal beborítottuk a kopár részeket, így hamarosan mindenhol kiváló minőségű gyep lesz.

Parkoló bővítés, bekötőút és a szervízút aszfaltozása:

Újabb területtel növeltük a zúzottköves felületű parkolóinkat, amely további 30 szgk. parkolására alkalmas. 200 m hosszúságban a meglévő bekötőutat és a szervízutat új aszfalttal burkoltuk, amely téli körülmények között könnyebb közlekedést tesz lehetővé, így a Hütte mögött a 2019-es Hófesztivál alpesi színpadánál is kellemesebb lesz a fesztiválozás.

Síiskola – SíoktatóPark:

Az osztrák Meingast által további eszközök kerülnek még kihelyezésre a SíoktatóParkban, amelyek segítik a síoktatók és a tanulók közös munkáját.

Kölcsönző fejlesztés és szaniter konténer:

A síkölcsönzők készletét további 20%-al növeltük és újra rendszereztük, mindemellett új szaniter konténert telepítünk ide amelyben helyet foglal egy 15 m2-es női és férfi WC blokk.

Világítás technika és esti hangulat:

A fejlesztések részeként a pálya alsó szakaszán bővítettük a fényforrások kapacitását a kellemesebb esti síelés érdekében, ezáltal biztonságosabbá téve az árnyékos részeken húzott íveket. A parkólóban és a liftházaknál újabb fényfűzérek kerültek fel.

Újabb információs és kresztáblák:

Egyedi tervezésű kézzel készült fatáblákkal és újonnan telepített kresz táblákkal segítjük a könnyebb tájékozódást és biztonságosabb közlekedést a parkolókban.

Tovább
2017/18
fejlesztései

SÍPARK PANORÁMALIFT - Magyarország első újépítésű ülőszékes felvonója

A 2017/18-as szezonra felépülő vadonatúj négyüléses lift lesz Magyarország legmodernebb liftje mely új szintre emeli a Mátraszentistváni Sípark színvonalát.

A világ egyik legnevesebb liftgyártója az ausztriai központú Doppelmayr gyár szállítja a Sípark legújabb síliftjét, mely a gyorsaság mellett kicsiknek és nagyoknak is biztosítja majd a maximális kényelmet és biztonságot.

Rekord gyors építési idő
-4 hónap
-35 ezer munkaóra
-12 munkagép
-1 helikopter
-21 beemelés

Doppelmayr vezérlés és minőség
-könnyű és precíz beszállás
-teljesen automatizált vezérlő és biztonsági rendszer
-prémium kényelem és minőség
-integrált gyermekkiesés elleni védelem

Csendes üzemelés és környezetbarát hajtásrendszer
-115 kW-os motor
-59 ülőszék
-36 mm vastag acélkötél
-500 méter hosszú, 150 m szintkülönbség
-2,6 m/s utazási sebesség

A projekt része volt még további víztárózok kialakítása, hóágyúrendszer és a hóbiztonság növelése, a kölcsönző és további kiegészítő szolgáltatások fejlesztése.

A komplex, négy évszakos fejlesztési program önerőből, bankhitelből és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával jön létre. A projekt finanszírozására a Digitroll Kft. 25%-os 150 000 000 Ft kormányzati támogatást kapott a magyar államtól.

Tovább
2016/2017 tél
Az idei fejlesztések

A négyüléses felvonó ebben az évben ugyan még nem készülhetett el, de így is az elmúlt öt év legnagyobb beruházását hajtottuk végre idén a Síparkban. Rengeteg munkát végeztünk a háttérben, amelyek segítik a Sípark hosszú távú működését.

A mintegy nettó 70 millió forintos összértékben végrehajtott fejlesztések és karbantartások külső szemlélő számára talán nem is olyan látványosak, azonban ezeknek a beruházásoknak annál fontosabb hatásai lesznek majd a síközpont hosszú távú, kiszámítható működését illetően.

Az áramszolgáltatótól többlet áramot igényeltünk, amelyhez új bekötési pontot kellett létesíteni. A szivattyúk kapacitása is megduplázódott, a régi rendszert pedig felújítottuk. A hóágyúk és a szivattyúk ellátásához így nem volt elegendő a meglévő vezetékhálózat, ezért közel 900 méter hosszúságban kellett új földkábeleket lefektetnünk.

Ez a fejlesztés már idén is lehetővé teszi, hogy egyszerre akár kétszer annyi hópótló berendezést lehessen beüzemelni a felső részeken mint eddig. A cél, hogy szükség esetén minél rövidebb idő alatt lehessen a szükséges hómennyiséget pótolni. A beruházás hatása igazán a jövő évben lesz érezhető, amikor terveink szerint elkészül a két puffer víztározó is biztosítva szárazabb időszakokra is a csapadékvíz utánpótlását.

Az új gépészeti berendezéseknek nem csak a teljesítménye nagyobb, hanem a szűrőrendszer is fejlettebb lesz, tehát még tisztább vízből lehet majd havat előállítani.

Ami szembeötlőbb a síelők részére, hogy újjáépítettük a korábbi szivattyúházat, illetve tájképi szempontból is kedvezőbb, esztétikus faburkolatot és tetőt is kapott a létesítmény.

Az elmúlt síszezon pénzügyi eredménye nem tette lehetővé, hogy saját forrásokból meg tudjuk valósítani a négyüléses felvonót.

A nyomvonal kitisztítása megtörtént és az engedélyek is rendben vannak, ezért bízunk benne, hogy a következő esztendőben valóban felépíthető lesz a négyüléses.

További újdonságok a Síparkban:

A pénztárban új SKIDATA kiszolgálói pult létesült, és a SKIDATA beléptető rendszert ismét továbbfejlesztettük.

Idén új kamerák kerültek kihelyezésre, olyan helyekre ahol korábban nem volt kamera.

Online felületen is elérhető lesz a kétévente kiadásra kerülő Sípark katalógus, amelyben megtalálható a szálláskiadók legfrissebb információi és sícsomagjai is.

A fejlesztések mellett idén is szükséges volt felújítási és karbantartási munkákat végezni. Ezek közül a legjelentősebb az alsó vízkivételi tározó felújítása, karbantartása volt.


Tovább
2015/2016 tél
fejlesztései
Több móka, több tanulás, izgalmas versenyek és plusz hó. Ezek az újdonságok várják a Síparkba érkezőket idén. Teljesen új honlap készült (jelenleg még csak béta verzió fut),  és idén újra lesz FERATEL kamera is, elősegítve a tájékozódást. Közben már elkezdődtek a négyüléses felvonó nyomvonal kialakításának munkálatai, valamint az egyes pálya alsó, tó feletti szakaszának kiszélesítése is. 

Hóágyúzás fejlesztése:
Kettő darab új, korszerű és környezetbarát hóágyú érkezik üzemkezdetre. Ezek közül az egyik egy úgynevezett “lándzsás” hóágyú lesz. Ilyet korábban még nem rendszeresítettünk a Síparkban, viszont az előző szezonban sikeresen tesztelhettük. Ez a típus kevesebb energiát fogyaszt és inkább egy helyre maga alá termeli a havat. Egyelőre úgy tűnik, hogy a közel 800 méteres magasság, a völgy mikroklímája, és a vízhőmérséklet is elegendő, hogy a szerpentinpályán be tudjuk üzemelni ezt a típust.

Esti sízés fejlesztése:
A 3-as pálya világítását megerősítettük és optimalizáltuk a fényeket, így a lámpafényes síversenyeket még jobb körülmények között tudjuk megrendezni. Az áramszolgáltató idén tovább javította az áramellátás biztonságát. A Síparkhoz vezető hálózat nyiladékait ősszel kitakarították. Ennek ellenére biztonsági áramfejlesztő aggregátorokat telepítettünk a sípályarendszer több pontjára.

Versenyzési és edzési feltételek fejlesztése:
A sí- és snowboard versenyek lebonyolítást is szerettük volna elősegíteni különböző eszközök beszerzésével (rajtsátor, célbírói ház, biztonságtechnikai elemek), hiszen olyan rangos események kerületek be eseménynaptárunkba, mint az Országos Alpesi Diákolimpia, nemzetközi (FIS NC) szlalom verseny, vagy a snowboard bajnokság.

Új szolgáltatások a Mátraszentistváni Síiskolában:
Idén már nem csak hagyományos kurzusokra lehet jelentkezni! A haladók kipróbálhatják, tanulhatják a kapuk közötti sízés technikáját (Racing Camp), illetve új funparkunkban Freestyle oktatást is fogunk szervezni a gyermekek számára. A Síparkba látogató legkisebb vendégeinket egy további meglepetés is várja majd: a Mátraszentistváni Síiskola jelképe, a mátrai hiúz figura... 

Felújítások és karbantartások:
A fejlesztések mellett idén is folytatódtak a felújítási és karbantartási munkák. Ezek talán nehezebben észrevehetőek a közönség számára, mégis jelentős erőforrást igényelnek. Idén a hótaposógépek lánctalpait cseréltük le, sífelvonókat engedélyeztetettünk újra, vonszolókat újítottunk fel a többi, kisebb-nagyobb gépészeti munkák és a kültéri világítás szervizelése mellett. Fél kilométernyi karámkerítést építettünk újra, és emellett az elhasználódott védőhálókat, szivacsokat is pótoltuk.

A 2017/18-as szezon nagy beruházása egy négyszemélyes ülőlift felépítése lesz terveink szerint a nagy csákányos (B) lift mellett. A nyomvonal tisztítási munkái már elkezdődtek a hegytetőn és az alsó parkoló alatti új belterületi részt már megtisztítottuk a cserjéktől. Így kiszélesedik a pálya, megkönnyítve a besorolást az ülőlift beszállójához.
Tovább
2014/2015 tél
fejlesztései
ÚJ tárcsás sífelvonó építése:A 2014/2015-ös szezonra új Doppelmayr korongos sífelvonóval várunk mindenkit, így plusz 700 fő/óra kapacitás többlettel bővül a Sípark. A harmadik Doppelmayr márkájú síliftünk, a meglévő kis Tatra Poma korongos felvonó mellé kerül. Ezzel duplájára nő a 200 méter hosszú tanuló pályánk felvonókapacitása, így a síoktatáson résztvevők is szinte sorbanállás nélkül csúszhatnak. A két különböző, egymás mellett lévő tárcsás sífelvonó kiváló lehetőség, hogy a kezdők elsajátítsák a merev vonszolórudas, és köteles vonszolók használatát is. Az építkezéssel együtt elkészült egy kényelmes ki- és beszálló rész is mind a két sífelvonóhoz. Az elektromos berendezések egy hangulatos faházba kerültek.

6-os tanulópálya fejlesztése:
Új, legmodernebb SKIDATA beléptető kapukat helyezzük el a 6-os tanulópálya aljában. Ezeket egy speciális, Svájcból érkező konzolra fogatjuk fel. A beléptető kapuk nem talpakon állnak, hanem egy konzolról lógnak le. Ez a megoldás még Európában is ritkaságszámba megy, elsősorban az észak-amerikai síparadicsomokban, például Aspenben találhatunk ilyen megoldást. Amikor jön ratrak az egész kiforgatható lesz, így biztosítva a tökéletes hóminőséget a kapuk alatt, valamint a kezdők könnyed áthaladását. Rendkívül fontos, hogy a nem mozdítható tereptárgyak szivacsburkolatot kapjanak. Idén lecseréltük ezek egy részét és még többet szereltünk fel a síelők biztonságának érdekében.

Hütte és Kör-Bár hangrendszer fejlesztése:
A hütte és a körbár hangosítása is megújul. Az osztrák hüttékben elterjedt Bose, központi vezérlésű hangrendszer került kiépítésre a vendéglátóterekben, teraszokon.Síkölcsönző burkolása:
A síkölcsönző esztétikus fa borítást kapott.
Napozóterasz bővítés:
Az elmúlt szezonok során a Kör-bár terasza kicsinek bizonyult, ezért bővítettük a befogadó kapacitását.
Két új hidráns:A SíoktatóPark hóbiztonságát növeljük vele.
Felújítások:Bizony egy évtized néha sok. Eljárt a 2004-ben épült nagy hídunk fakorlátja felett az idő, így új, vaskos szibériai fenyő hídkorlátok készültek. A földeben is tönkrement néhány hóágyú- és közművezeték. Ezeket cserélni kellett. Folytattuk a karámok cseréjét, festettünk, javítottunk, karbantartottunk, fenyőket ültettünk.Az idei szezon tartogat még meglepetéseket! ;)
Tovább